header ads

General knowledge practice set 08.05.2020

1.      What is the official language of Iran?

 A.Urdu

 B.Arabic

 C.Persian

 D.Aramaic

Correct Ans:Option C

Explanation:

Persian is the official language of Iran.

 

2.      When is World Athletics Day celebrated?

 

 A.12 April

 B.17 April

  C.7 May

 D.10 May

 

Correct Ans:Option C

Explanation:

 

World Athletics Day is celebrated on 7 May. The date of observation is subject to change as the International Amateur Athletic Federation (IAAF) decides the date every year, but the month remains the same which is May. The day aims to boost participation in athletics among youngsters.

 

3.      Iran does not border with ________.

 

 A.Azerbaijan

 B.Oman, Turkey

  C.Egypt

 D.Iraq


Correct Ans:Option C

Explanation:

 

Iran is bordered to the northwest by Armenia and Azerbaijan, to the north by the Caspian Sea, to the northeast by Turkmenistan, to the east by Afghanistan and Pakistan, to the south by the Persian Gulf and the Gulf of Oman, and to the west by Turkey and Iraq.

 

4.      When is the Vesak day observed?

 

 A.3 May

 B.5 May

  C.7 May

 D.9 May

Correct Ans:Option C

Explanation:

 'Vesak', the Day of the Full Moon is observed in the month of May by the United Nations on 7 May 2020. The day commemorates the birth, enlightenment, and Death of Lord Buddha, the founder of Buddhism, all of which is said to have taken place on the same day. Vesak is the most sacred day for Buddhists around the world.

 

5.      Vesak is the most sacred day for _______ around the world.

 

 A.Christians

 B.Buddhists

  C.Hindus

 D.Muslims

Correct Ans:Option B

Explanation:

'Vesak', the Day of the Full Moon is observed in the month of May by the United Nations on 7 May 2020. The day commemorates the birth, enlightenment, and Death of Lord Buddha, the founder of Buddhism, all of which is said to have taken place on the same day. Vesak is the most sacred day for Buddhists around the world.

 

6.      When was the International Amateur Athletic Federation (IAAF) formed?

 A.1887

 B.1898

  C.1905

 D.1912

Correct Ans:Option D

Explanation:

 

World Athletics was formerly known as the International Amateur Athletic Federation. It was formed on 17 July 1912. The headquarters is located in Stockholm, Sweden. It governs the sport of athletics, covering track and field, road running, racewalking, mountain running and ultrarunning, and cross country running.

7.      Where is the headquarters of World Athletics located?

A.Sweden

 B.Austria

  C.UK

 D.Australia

Correct Ans:Option A

Explanation:

 

World Athletics was formerly known as the International Amateur Athletic Federation. It was formed on 17 July 1912. The headquarters is located in Stockholm, Sweden. It governs the sport of athletics, covering track and field, road running, racewalking, mountain running and ultrarunning, and cross country running.

 

8.      World Athletics was formerly called ________.

 A.World Sports Federation

 B.International Sports Federation

  C.UEFA

 D.IAAF

correct Ans:Option D

Explanation:

 

World Athletics was formerly known as the International Amateur Athletic Federation (IAAF). It was formed on 17 July 1912. The headquarters is located in Stockholm, Sweden. It governs the sport of athletics, covering track and field, road running, racewalking, mountain running and ultrarunning, and cross country running

 

9.      When was the Soil Health Card Scheme launched?

 

 A.2012

 B.2015

  C.2016

 D.2018

Correct Ans:Option B

Explanation:

 

Soil Health Card Scheme is a scheme launched by the Government of India on 19 February 2015. Under the scheme, the government plans to issue soil cards to farmers which will carry crop-wise recommendations of nutrients and fertilizers required for the individual farms to help farmers to improve productivity through judicious use of inputs.

 

10.    When did Iran change its basic monetary unit from dinar to the rial?

 A.1923

 B.1930

  C.1942

 D.1956


Correct Ans:Option B

Explanation:

 

In 1930, Iran changed its basic monetary unit from dinar to the rial. The change was a part of the modernization of the economy undertaken by the Pahlavi dynasty, which was overthrown by the revolution in 1979.

11.    When did the Bhopal gas tragedy happen?

  A.1960

 B.1968

  C.1976

 D.1984

Correct Ans:Option D

Explanation:

 In 1984, at least 3,787 died in the gas leak incident at the Union Carbide India Limited (UCIL) pesticide plant in Bhopal, Madhya Pradesh.

 

General knowledge booster

 


Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

GK practices set 19/05/2020