header ads

GK practices set 19/05/2020

General knowledge practice set for UPSC, PSC, SSC, IBPS, RAILWAYS, SAIL, DRDO, CDS, IAS/IPS & NDC with answer& explanation has been provided here for your convenience.  All the questions which were asked through out the day of 18th may 2020. has been discussed here . To see which questions we ask everyday for general knowledge practice , kindly like our page .

 To visit our page click here.

 You may also join our Facebook group . To join our Facebook group click here 


Tally our Facebook quiz answer and also get the explanation where you may get confused about your answer and our provided answer. You may also download the question , answer and explanation in  PDF . The link for PDF download has been given at the bottom of the page.


 Q1.   The Brahmaputra river originates in which country?

A. Bhutan
B. India
C.  Nepal
D. Tibet

Correct  Ans :Option D

Explanation:
China on Friday began sharing with India hydrological data for the Brahmaputra river, an annual practice during the monsoon which is crucial for generating information on floods in northeast India, officials said. The data is being shared from three hydrological stations — Nugesha, Yangcun and Nuxia — lying on the mainstream of the Brahmaputra, known as Yarlung Zangbo in China, officials in the Jal Shakti Ministry said.It originates in Himalayan Lake Manasarover in Tibet. The Brahmaputra River System (3848 km) is one of the longest rivers of the world. It is known as the Yarlung Tsangpo River in Tibet, the Brahmaputra, Lohit, Siang, and Dihang in India, and the Jamuna in Bangladesh.


Q2.. Bhadla Solar Park is located in which state?

A. Rajasthan
B. Goa
C. Manipur
D. Tripura 

Correct  Ans: Option A 

Explanation:
The Bhadla Solar Park in Rajasthan is the world’s largest such installation to date, covering more than 14,000 acres with total capacity of 2,245 megawatts (MW)


Q3. Where is CSIR – Centre for Cellular and Molecular Biology (CCMB) located?

A. Bangalore 
B. Thiruvananthapuram
C. Hyderabad
D. Chennai 

Correct  Ans: Option C 

Explanation:
The Centre for Cellular and Molecular Biology or CCMB is an Indian fundamental life science research establishment located in Hyderabad that operates under the aegis of the Council of Scientific and Industrial Research.


Q4. Which among the following is the most abundant element by mass in Earth’s Crust ?

A. Aluminum
B. Nickel
C. Iron 
D. Oxygen

Correct Answer: Option D 

Explanation:  
Oxygen is the third most abundant element in the universe by mass after hydrogen and helium and the most abundant element by mass in the Earth’s crust. Diatomic oxygen gas constitutes 20.9% of the volume of air.


Q5. Emperor Akbar gave whom of the title of Zari Kalam from folllowing ?

A. Muhammad hussain
B. Mukkamal Khan
C. Abdussamad
D. Mir Saeed Ali

Correct Ans : Option A  

Explanation
Akbar's reign was during the Persian Renaissance. Ain-i-Akbari finds the names of 59 poets of Akbar's court. The name of the famous Kashmir poet Mohammad Hussein was also mentioned. Whom Akbar termed as Jari Kalam. In Ain-i-Akbari it is written that the emperor is a ray capable of illuminating the entire universe. In contemporary language it is called Fern-Easy.


Q6. Which continent has the most expansion of tropical conditions ?

A. Asia
B. Africa
C. Australia
D. South America

Correct Ans : Option   B

Explanation:  
Africa has the largest tropical footprint among the continents and is, therefore, severely threatened by expanding tropics. Over 80% of the continent lies within the band 30 degrees either side of the equator


Q7.  Name the part of the Himalaya lying between Tista and Dihang rivers.................

A. Nepal
B. Kashmir
C. Assam 
D. Jammu

Correct Ans :  Option C

Explanation :  
The Himalayan Mountains stretch between the Teesta and Dihong rivers, known as the Assam Himalayas, extends from the Sang-po River (Tibet) to the west to the eastern border of Bhutan in the west. Thus, this section extends to southeastern Tibet, northern Assam, Sikkim, Bhutan and Arunachal Pradesh. The highest peak in this category is Namcha Barwa. Dehong Mahakhad (located on the Brahmaputra river) is located in this area.


Q8. Who is the author of the book "The Mask of Africa"?

A. MJ Akbar
B. J. K. Rolling
C. John grisham
D. V.S. Naipaul

Correct Ans : Option D




Q9. Which state government has started Tansen Award?

A. Uttar Pradesh
B. Madhya Pradesh
C. Gujarat
D. Maharashtra

Correct Ans : Option B  

Explanation
The Tansen Samman is conferred by the Madhya Pradesh government. The award was instituted in the year 1980. This award is given by the Government of Madhya Pradesh for its remarkable contribution in the field of Hindustani classical music.


Q10.  The motto of the Olympic Games in Latin language is -

A. Citius, Altius, Fortius
B. Faster, Higher,Stronger
C. Ever Onward
D. Far Ever Higher

Correct Ans : Option A 

Explanation
Citius, Altius, Fortius meaning  "Faster, Higher, Stronger"




To download these in PDFClick here

Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

GK practices set 19/05/2020