header ads

GK Practices set 18.05.2020

General knowledge practice set for UPSC, PSC, SSC, IBPS, RAILWAYS, SAIL, DRDO, CDS, IAS/IPS & NDC with answer& explanation has been provided here for your convenience.  All the questions which were asked through out the day of 18th may 2020. has been discussed here . To see which questions we ask everyday for general knowledge practice , kindly like our page .

 To visit our page click here.

 You may also join our Facebook group . To join our Facebook group click here 


Tally our Facebook quiz answer and also get the explanation where you may get confused about your answer and our provided answer. You may also download the question , answer and explanation in  PDF . The link for PDF download has been given at the bottom of the page.



Q1. The Pat region is located in -

A. Bihar
B. Jharkhand
C. Assam
D. West Bengal

Correct Ans: Option B  

Explanation:  
'Pat Region is located in the Chota Nagpur region. This region has high hill peaks. The Maximum part of Chota Nagpur is in the State of Jharkhand.


Q2. 'Zero Hour' is the contribution of which country to the  Parliamentary System?

A. India
B. America
C. Canada
D. Bangladesh 

Correct Ans: Option A  
Explanation
Zero Hour' is an Indian innovation in the field of Parliamentary procedure and has been in existence since 1962. It is not mentioned in the Rules of Procedure. It is a formal device for the members of the Parliament to raise matters of national and International importance. Zero Hour starts immediately after Question Hour and lasts until the agenda for the day (i.e. Regular business of the Parliament). Formally, it starts with 12:00 noon and ends on 1:00 PM, i.e., for one hour.

Q3. Economic planning  is an essential feature of 

A. Capitalist Economy 
B.   Socialist Economy 
C. Dual Economy 
D. Mixed Economy   

Correct Ans: Option B
Explanation:
Economic planning is an essential feature of Socialist Economy

Q4:The Central Drug Research Institute of India is located at

A. Kolkata
B. Lucknow
C. Bangalore
D.   Chennai

Correct Ans : Option B

Explanation:
CDRI is located at Lucknow was inugrated in 1951 by the then PM of India Jawaharlal  Neheru.

Q5.' Lumen'  is unite of         

A. Luminous flux
B. Luminous intensity
C. Brightness
D.Illuminance

Correct Ans: Option A
Explanation:
The Lumen is the SI derived unity of Luminous flux,a measure of the total "amount" of visible light emitted by a sourcee          

Q6. The study of lake is called 

A. Topology
B. Hydrology
C. Limnology
D. Potomology

Correct Ans: Option C
Explanation
Limology is the story of lakes and other fresh water basins.

Q7.  Who was a contemporary of Shivaji 

A. Namdev
B. Sanit Eknath 
C. Sanit Tukaram
D. Saint Dhyaneshwar

Correct Ans: Option C
 Explanation:
 Shivaji The Great Maratha king and founder of a Nationalist tradition was complimentary of Tukaram. Tukaram introduce Shivaji to Ram Das for his spiritual education. 

Q8. The organisms at the base of the grazing food chain are

A. Herbivores
B. Producers
C. Decomposers
D. Carnivores

Correct Ans : option B

Explanation:
 The food webs we see are grazing food chains since at their base are producers Which the herbivores graze on.

Q9.   Bailadila mines are related to which mineral –

A. Iron ore
B. Manganese ore
C. Mica
D. Coal

Correct Ans: Option A 

Explanation
Bailadila mines are situated at Dantewada district of Chhattisgarh. These are famous for iron-ore.

Q10. The Provision of National Commision for Scheduled tribes is given in which Article of the Constitution?

A. Article 19C
B. Article 341
C. Article 343B
D. Article 338A

Correct Ans : Option D  

Explanation
 Mental agony of a member of a Schedule Caste or a Schedule Tribe on the allegation of practising witch craft or being a witch shall be punishable with imprisonment for a term which shall....


To download these in  PDF:  Click here

Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

GK practices set 19/05/2020