header ads

GK practice set 16th May,

General knowledge practice set for UPSC, PSC, SSC, IBPS, RAILWAYS, SAIL, DRDO, CDS, IAS/IPS & NDC ,with answer& explanation has been provided here for your convenience.  All the questions which were asked through out the day of 16th may 2020. has been discussed here . To see which questions we ask everyday for general knowledge practice , kindly like our page .

 To visit our Facebook page click here.  

 You may also join our Facebook group . To join our Facebook group click here 

 
Tally our facebook quiz answer and also get the explanation where you may get confused about your answer and our provided answer. You may also downlaod the question , answer and explanation in  PD
F . 
The link for PDF download has been given at the bottom of the page.


Q1. What is the capital and currency of Canada?

A.Ottawa & Dollar
B.Havana & Pound
C.Havana & Dollar
D.Ottawa & Dinar

Correct Ans: Option A

Explanation:

The Capital and currency of Canada is Ottawa and Canadian Dollar respectively.

Q2. Where is the HQ of International Council of Nurses (ICN) located?
A. Geneva
B. Vienna
C. Hague
D. Bonn

 Correct Ans: Option A 

Explanation:

The International Council of Nurses is a federation of more than 130 national nurses associations. It was founded in 1899 and was the first international organization for health care professionals. It is headquartered in Geneva, Switzerland.

Q3. Netravali wildlife sanctuary which is in news recently is in which state?
A. Telangana
B. Gujarat
C. Maharashtra
D. Goa

 Correct Ans: Option D 

Explanation: 

Goa Chief Minister Pramod Sawant recently tweeted a picture of “a Black Panther” from Netravali wildlife sanctuary in South Goa. Netravali Wildlife Sanctuary is located in South-Eastern Goa, India. It constitutes one of the vital corridors of the Western Ghats and covers an area of about 211km². Netravali or Neturli is an important tributary of River Zuari, which originates in the sanctuary.

Q4. Khangchendzonga National Park is in which state?
A. Sikkim
B. Arunachal Pradesh
C. Assam
D. Nagaland

 Correct Ans:Option  A

Explanation:

Khangchendzonga National Park also Kanchenjunga Biosphere Reserve is a National Park and a Biosphere reserve located in Sikkim, India. It was inscribed to the UNESCO World Heritage Sites list in July 2016, becoming the first “Mixed Heritage” site of India.

Q5. Who was the commander of Maharana Pratap's army in the battle of Haldi valley?
A. Amar Singh .
B. Man Singh
C. Hakeem Khan
D. Shakti Singh

Correct Ans: Option C  

Explanation: 

 In 1576, the battle of Haldi Ghati was fought between Maharan Pratap and the Mughal generals Mansingh and Asaf Khan. In addition to the Rajput warriors, the front of Rana Pratap's army was led by Hakim Khan with a party of Afghans. Runner's army also included a small army of villains. This was Rana's last battle with the Mughals. He also resorted to guerrilla warfare.

Q6: Sita' in Mauryan period means
A. A goddess
B. A religious denomination
C. Income from state land
D. Green land

Correct Ans: Option C  

Explanation: 

In the Mauryan period, state land was administered by the Sithaadhak. The income derived from this was called 'Sita'.

Q7. Which Article of the Indian Constitution describes the  appointment and disqualification of the Council of Ministers.
A. Article 70
B. Article 72
C. Article 74
D. Article 75

Correct Ans:  Option D

Explanation

Article 75(1) states that the Prime Minister shall be appointed by the President and other Ministers shall be appointed by the President on the advice of the Prime Minister. Article 75(2) states that the Ministers shall hold the office during the pleasure of the President.

Q8. Which one of the following Prime Ministers of India, never attended the Parliament during his tenure ?
A. Atal Bihari Vajpayee
B. V. P. Singh
C. Chandra Shekhar
D. Chaudhari Charan Singh

Correct Ans:  Option D 

Explanation

Chaudhari Charan Singh was the Prime Minister of India from 28 July, 1979 to January, 1980. During his tenure, he never attended the Lok Sabha as India National Congress withdrew it's support the seating of Lok Sabha.


Q9. The musical instrument Ektara is mainly used in
A. Baul song
B. Sari song 
C. Jari gaan 
D. None of these 

Correct Ans: Option A  

Explanation:  

The musical instrument Ektara is mainly used in Baul song.

Q10. Malacca strait has transportation facility from-
A. From Indian Ocean to South China Sea
B. From the Red Sea to the Mediterranean Sea
C. From the Atlantic Ocean to the Pacific Ocean
D. From Mediterranean Sea to Black Sea

Correct Ans: Option A  

Explanation:

  The Malacca Water Treaty is located between the island of Sumatra in Indonesia and the Malaya Peninsula in Malaysia. This strait connects the Indian Ocean to the Pacific Ocean, which provides facilities for movement from the Indian Ocean to the China Sea.

To download these in  PDF  Click here

Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

GK practices set 19/05/2020