header ads

Gk practice set 15.05.2020

General knowledge practice set for UPSC, PSC, SSC, IBPS, RAILWAYS, SAIL, DRDO, CDS, IAS/IPS & NDC with answer& explanation has been provided here for your convenience.  All the questions which were asked through out the day of 14th may 2020. has been discussed here . To see which questions we ask everyday for general knowledge practice , kindly like our page .

 To visit our page click here.

 You may also join our Facebook group . To join our Facebook group click here 


Tally our Facebook quiz answer and also get the explanation where you may get confused about your answer and our provided answer. You may also download the question , answer and explanation in  PDF . The link for PDF download has been given at the bottom of the page

1.     1.  NAFED procured pulses and oilseeds amid lockdown. What does NAFED stand for?

 A.National Agricultural Cooperative Marketing Federation

 B.National Agricultural Cooperative Management Federation

 c. Nutritional & Agricultural Cooperative Marketing Federation

 D.Nutritional & Agricultural Cooperative Management Federation


Correct Ans:
Option A

Explanation:

NAFED stands for National Agricultural Cooperative Marketing Federation. NAFED, under the Department of Agriculture, Cooperation and Farmers Welfare, Government of India, procured pulses and oilseeds amid lockdown. Nafed procured 3.17 Lakh MT Gram (Chana) from 9 States namely Andhra Pradesh, Telangana, Karnataka, Rajasthan, Maharashtra, Madhya Pradesh, Gujarat, Uttar Pradesh, and Haryana.

 

2.     2.  Who heads the PM CARES Trust?

 A.President of India

 B.Vice President of India

 C.Prime Minister of India

 D.Home Minister of India

Correct Ans:Option C

Explanation:

PM CARES Trust was formed on 27 March 2020. The trust is headed by Prime Minister Narendra Modi. The other ex-officio Members of the trust are Defence Minister, Home Minister and Finance Minister.

3.       3.  Where is the Bhagalpur smart city located?

 A.Bihar

 B.Odisha

 C.Rajasthan

 D.Uttar Pradesh

Correct Ans:Option A

Explanation:

Bhagalpur division is an administrative geographical unit of Bihar state of India, with Bhagalpur as the administrative headquarters of the division

4.     4.  When was the Ministry of AYUSH established?

 A.2014

   B.2015

 C.2016

 D.2017


Correct Ans:
Option A

Explanation:

The Ministry of AYUSH which was established on 9 November 2014. It is headquartered in New Delhi.

5.     5.   Who founded the World Economic Forum (WEF)?

 A.Klaus Schwab

 B.Michael Porter

 C.Augusto Lopez‑Claros

 D.Jamie Dimon

Correct Ans:Option A

Explanation:

Klaus Martin Schwab is a German engineer and economist best known as the founder and executive chairman of the World Economic Forum. His wife and former secretary, Hilde, co-founded the Schwab Foundation for Social Entrepreneurship with him. He was born in 1938, in Ravensburg, Germany.

6.      6. The _________ enzyme in blood responds to the novel coronavirus and enables it to infect the human cell.

 A.PEP-B2

 B.ACE2

 C.TRY-A

 D.RBC4

Correct Ans:Option B

Explanation:

The ACE2 enzyme in blood responds to the novel coronavirus and enables it to infect the human cell.

7.     7.  Where is the headquarters of the New Development Bank located?

 A.New Delhi

 B.Moscow

 C.Shanghai

 D.Beijing

Correct Ans:Option C

Explanation:

The headquarters of the New Development Bank (NDB) is located in Shanghai, China.

8.     8.  When is the birth anniversary of Sardar Vallabhbhai Patel celebrated?

     A.2 October

 B.31 October

 C.14 November

 D.5 September

Correct Ans:Option B

Explanation:

Ek Bharat Shreshtha Bharat was launched by Prime Minister Narendra Modi on 31 October 2015. It was launched on the occasion of the 140th birth anniversary of Sardar Vallabhbhai Patel. The campaign aims to promote the knowledge of the culture, traditions, and practices of different States & Union Territories (UT) will lead to an enhanced understanding and bonding between the States.

9.     9.  Where is Simlipal National Park located?

 A.Odisha

 B.Maharashtra

 C.Rajasthan

 D.Delhi

Correct Ans:Option A

Explanation:

Similipal National Park is a national park and a tiger reserve in the Mayurbhanj district in the Indian state of Odisha covering 2,750 km².

10.   10.  Where is the Chilika lake located?

 A.West Bengal

 B.Himachal Pradesh

 C.Kerala

 D.Odisha

Correct Ans:Option D

Explanation:

Chilika Lake is a brackish water lagoon, spread over the Puri, Khurda, and Ganjam districts of Odisha state on the east coast of India, at the mouth of the Daya River, flowing into the Bay of Bengal, covering an area of over 1,100 km.

To download these in PDF click here


Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

GK practices set 19/05/2020