header ads

Gk practice set 14 May,2020

General knowledge practice set with answer& explanation has been provided here for your convenience.  All the questions which were asked through out the day of 14th may 2020. has been discussed here . To see which questions we ask everyday for general knowledge practice , kindly like our page .

 To visit our page click here.

 You may also join our Facebook group . To join our Facebook group click here 


Tally our Facebook quiz answer and also get the explanation where you may get confused about your answer and our provided answer. You may also download the question , answer and explanation in  PDF . The link for PDF download has been given at the bottom of the page


Q1. Which of the following is correctly matched:

A. Rigveda- Hotra or Hotri
B. Samaveda - Udgatri
C. Yajurveda - Adhvaryu
D. All the above

Correct Ans: Option D

Explanation:

 Rishi who were experts in Rigveda were called hotra or hotri. Udgatri was the experts of Samaveda. Adhvaryu was the experts of the knowledge of Yajurveda. Indian medicinal science i.e. Ayurveda has its origin from Atharvaveda.


Q2. Where was the first student strike organised during British rule?

A. NIIT, Calicut
B. King Edward Medical College, Lahore
C. Women Sanskrit College, Pattambi
D. Patna University, Bihar

Correct Ans:Option  B


Explanation:

 The student strike at King Edward Medical College Lahore was the first student strike regarding academic discrimination between the English people and Indians.


Q3. Which of the following cave painting is focus on the life of Buddhas and Jatakas?

A. Kerala Murals
B. Bagh Murals
C. Ajanta Murals
D. None of the above

Correct Ans:Option  C

Explanation:

 Ajanta Murals (paintings carved on solid substances like rocks or caves), mainly focus on the life of Buddhas and Jatakas, with a great deal of beauty and tenderness carved by artists.


Q4:which year was the McMahon Line put in effect?

A. 1919
B.1914
C.1922
D.1934

Correct Ans: Option A 

Explanation:

  The McMahon Line is a line agreed to by Britain and Tibet as part of the Simla Accord, a treaty signed in 1914. It is the effective boundary between China and India, although its legal status is disputed by the Chinese government.


Q5: Which part of the constitution deals with trade and commerce with India?

A.Part XIII
B.Part XIV
C.Part IXB
D. Part XXII

Correct Ans: Option A  

Explanation

Part XIII – consists of Articles on trade and Commerce within the territory of India Articles 301 – 305 on Freedom of Trade and Commerce, and the power of Parliament and States to impose restrictions on the same Article 306 – Repealed – Replaced by the Constitution (Seventh Amendment) Act, 1956, s. 29 and Sch. Article 307 – Appointment of authority for carrying out the purposes of articles 301 to 304.


Q6:  India's first justice City will be set up within which of the following City?

A. Ahmedaba
B. Hyderabad 
C. Amravati 
D. Jaipur

Correct Ans : Option C

 Explanation : 

India's first justice city will be setup in Amravati

Q7: The  demand for labour is called 

A. Divided demand 
B. Factory demand 
C. Market demand 
D. Direct demand

Correct Ans: Option A

Explanation:

 the demand for labour is divided from the production and demand for the product beginning demanded. If the demand for the product increase neither the price will increase or the demand for production liver will increase until the equilibrium price and production number are meet. 
  
Q8. The Chutak Hydroelectric Plant is located in which state/UT?

A. Karnataka
B. Puducherry
C. Odisha
D. Jammu & Kashmir

Correct Ans :Option  D 

Explanation

 The 44 MW Chutak Hydroelectric Plant is located in Kargil District of Jammu & Kashmir. The barrage site is located about 14 km upstream of Kargil near village Sarzhe. The project is a run-off-river scheme on the river Suru, to generate 216 MU in a 90% dependable year having installed capacity of 44 MW (4 x 11 MW) utlising a rated head of 52m developed by construction of a 15.0 m high barrage and through 4780 m long 5.9M dia horse shoe shaped Head race tunnel.

Q9:  Which of these non-metals is liquid at room temperature?

A. Helium
B. Argon
C. Bromine
D. Sulphur

Correct Answer: Option C 

Explanation:

  Among all the non-metals, Bromine exists in the liquid state at room temperature. All the other non-metals are either solids or gases in nature.

Q10: Who among the following was responsible for the revival of Hinduism in the 19th century?

A. Swami Dayanand
B. Swami Vivekanand
C. Guru Shankaracharya
D. Raja Rammohan Roy

Correct Answer: Option  B 

Explanation:

  Swami Vivekanand was responsible for the revival of Hinduism in the 19th century. A Hindu, according to Vivekananda, is one who believes in the authority of the Vedas, God, the cyclical order of creation, preservation and dissolution, the immortality of the atman and its innate purity and perfection, reincarnation and religion as realization.

To download these in  PDF Click here


Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

GK practices set 19/05/2020