header ads

Gk Practice set 13 May ,2020

General knowledge practice set with answer& explanation has been provided here for your convenience.  All the questions which were asked through out the day of 13th may 2020. has been discussed here . To see which questions we ask everyday for general knowledge practice , kindly like our page .

 To visit our page click here.

 You may also join our Facebook group . To join our Facebook group click here 



Tally our facebook quiz answer and also get the explanation where you may get confused about your answer and our provided answer. You may also downlaod the question , answer and explanation in  PDF . The link for PDF download has been given at the bottom of the page


Q1:  Two of the great Mughals wrote their own memories. There were

[A]  Babar and Humayun

[B]  Humayun and Jahangir

[C]  Babar and Jahangir

[D]  Jahangir and Shahjahan


Correct  Answer: Option C

Explanation:

       Baburnama Book by Babur & Tuzk-e-Jahangiri Book by Jahangir.

Q2:  India’s first Nobel Prize for Physics was claimed in 1930 by the renowned physicist Sir C.V. Raman for his work in which among the following fields?

[A]  Particle Physics

[B]  Optics

[C]  Thermodynamics

[D]  Quantum Mechanics


Correct Answer: Option B 

Explanation
In 1930, C.V. Raman became the first person from Asia to be awarded a Nobel Prize in any field of science. The date of the discovery, February 28, is now celebrated as National Science Day in India.

Q3:  In which decade was the SPICE simulator introduced?

[A]  1950

[B]  1960

[C]  1970

[D]  1980


Correct  Answer: Option C


Explanation:
SPICE (Simulation Program with Integrated Circuit Emphasis) was introduced in May 1972 by the University of Berkeley, California.


Q4:   When set-up Narmada Water Disputes Tribunal_

[A]  1969

[B]  1986

[C]  1990

[D]  2004

Correct Answer: Option A   

Explanation

Inter state Water Disputs Tribunal was set-up under Article 262 of the Constitutio. 
Narmada Water Disputes Tribunal was set-up between Rajasthan,Gujarat,Madhya Pradesh and Maharashtr. 


Q5:     Highest peak of Arravalli ranges.....

[A]  Ser Peak

[B]  Delwara

[C]  Guru Shikhar

[D]  Mt.Abu


Correct Answer: Option C

Explanation
Guru Shikhar, the highest peak in the Aravalli Range at 5,650 feet (1,720 m) in Mount Abu of Rajasthan, lies near the south-western extremity of the Central Aravalli range, close to the border with Gujarat state.    


Q6:  What is the new name of Wheeler Island?

[A]  Satish Dhawan Island

[B]  Vikram Sarabhai Island

[C]  Abdul Kalam Island

[D]  C.V. Raman Islands


Correct Ans: Option C  

Explanation
The new name of Wheeler Island is Abdul Kalam Island. The Odisha government named the island on September 2, 2015, the great scientist and former President of India, A.P.J. In the name of Abdul Kalam. This island is about 10 km from the east coast of India. Located in the Bay of Bengal. India uses it as a test center for its missile program.



Q7: Which of the following was related to Bihar Socialist Party?

[A]  Jai Prakash Narayan

[B]  Satyabhakt

[C]  M.N. Roy

[D]  Subhash Chandra Bose


Correct Ans: Option A 

Explanation
Jayaprakash Narayan was associated with the Bihar Socialist Party. In 1931, the Bihar socialist party was formed by Gangsharan Singh, Rambraksh Benipuri and Ramanand Mishra.

Q8:  When alcohol combustion take place in air, energy is released as ......... -

[A]  Heat and light

[B]  Heat only

[C]  Light only

[D]  Light and sound


Correct Ans: Option A 

Explanation:  
When alcohol burns in air, energy is released in the form of heat and light. Burning in the presence of oxygen is called combustion. Heat is produced in combustion. Hence, it is an exothermic reaction.



Q9: Where did India play its 1st one day international match?


[A].   Lords

[B].   Headingley

[C].   Taunton

[D].   The Oval


Correct  Answer: Option B

Explanation
India lost the match by four wickets on 13-07-1974. Brijesh Patel (82) was the top scorer.



Q10:  What does VVVF stand for?

[A]. Variant Voltage Vile Frequency

[B]. Variable Velocity Variable Fun

[C]. Very Very Vicious Frequency

[D]. Variable Voltage Variable Frequency


Correct Answer: Option D

Explanation: It is a method of controlling the speed of an AC induction motor, whereby speed, current and torque can all be accurately controlled.



To download these PDF:Click here 

Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

GK practices set 19/05/2020