header ads

GK Practice set 12 may, 2020

General knowledge practice set with answer& explanation has been provided here for your convenience.  All the questions which were asked through out the day of 12th may 2020. has been discussed here . To see which questions we ask everyday for general knowledge practice , kindly like our page .

 To visit our page click here.

 You may also join our Facebook group . To join our facebook group click here 



Tally our facebook quiz answer and also get the explanation where you may get confused about your answer and our provided answer. You may also downlaod the question , answer and explanation in  PDF . The link for PDF download has been given at the bottom of the page .



Q1.  The famous book ‘Brihat Katha’ was written by__?

A. Gunadhya  

B. Sarva Varman

C. PaniniGenart        

D. Radhagupt

Correct Answer: Option A 

Explanation

The famous book ‘Brihat Katha’ was written by Gunadhya, who was the great scholar in the court of Satvahana King Hala.




Q2.  Which among the following was the work of Sultan Feroz Shah Tughlaq?

[A] Fautuhat-i-Ferozshahi     

[B] Fatawa-i-Jahandari

[C] Tarikh-i-Ferozshahi          

[D] Tughlaqnama


Correct Answer: Option A 

Explanation

Fautuhat-i-Ferozshahi was authored by Sultan Feroz Shah Tughlaq himself. He was a Turkic Muslim ruler of the Tughlaq Dynasty, who reigned over the Sultanate of Delhi from 1351 to 1388 A.D.



Q3.  Which among the following diseases is also known as “Pink Eye”?

[A] Conjunctivitis       

[B] Myopia

[C] Astigmatism        

[D] Presbyopia


Correct Answer: Option  A 



Q4.  Which of the following organizations creates the topographical maps of India ?

[A] Geological survey of India                

[B] Survey of India

[C] Geographical survey of India          

[D] None of Them

Correct Answer:Option  B 

Explanation

The Survey of India is responsible for all topographic control, surveys and mapping of India.



Q5.  Which of the following is known as most dense layer of the earth?

[A] Core            

[B] Crust

[C] Mantle   
       
[D] Magma


Correct Answer:Option  A 

Explanation

Core is the densest layer of the earth. The density of the core ranges from 9.5 to 14.5 and sometimes even higher. (13g/cm3)
The density of Mantle varies from 3.3 to 5.7 (3.4 gm/cm3)
Density of crust varies from 2.70 to 2.95 (3g/cm3)



Q6:  “Electra Gold Cup” is associated with which sports?

[A] Lawn Tennis 

[B] Table Tennis

[C] Badminton        
     
[D] Football


Correct Answer: Option  B



Q7.  Headquarters of United Nations Environment Program (UNEP) is loacated at:


[A] Geneva 
       
[B] Nairobi

[C] New Delhi   

[D] New York


Correct Answer: Option B 

Explanation

The United Nations Environment Programme (UNEP) was founded as a result of the United Nations Conference on the Human Environment in June 1972 and has its headquarters in Nairobi, Kenya. UNEP also has six regional offices and various country offices.



Q8.  Japanese art ‘Ikebana’ is related to which of the following?

[A] sand art     

[B] flower arrangement

[C] paper folding   

[D] tree cutting

Correct Answer: Option  B 

Explanation

Ikebana is the Japanese art of flower arrangement. It is also known as Kadō. The tradition dates back to the 7th century when floral offerings were made at altars.



Q9.  On which date, Supreme Court of India started operations in Independent India?

[A] 25 January, 1950   

[B] 28 January, 1950

[C] 4 June, 1951       
  
[D] 27 October, 1949


Correct Answer: Option  B 

Explanation

Supreme Court of India came into existence on 26th January, 1950 and it started working on 28th of January, 1950 from the premises of of Parliament house. It moved to current building in 1958.



Q10.  Bhagat Singh, Rajguru and Sukhdev along with Jaigopal were involved in which among the following conspiracy case?


[A] kanpur Conspiracy Case   

[B] Lahore Conspiracy Case

[C] Bhagalapur Conspiracy Case 

[D] Alipore Bomb case

Correct Answer: Option  B 

Explanation


To avenge the killing of Lal Lajpat Rai, Bhagat Singh, Raj guru, Jai Gopal and Sukh Dev conspired to kill the police chief, Scott. But they shot on the DSP – J. P. Saunders, who was killed on the spot. Bhagat Singh immediately fled from Lahore and to avoid recognition, he cut his beard and hair. Later he was trailed in this Lahore Conspiracy Case when he was captured after throwing bomb in Delhi Assembly.




To download these in  PDF  Click here

Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

GK practices set 19/05/2020