header ads

GK practice set 9th may, 2020

General knowldege practice set with answer& explanation has been provided here for your convenience.  All the questions which were asked through out the day of 9th may 202o has been discussed here . To see which questions we ask everyday for general knowledge practice , kindly like our page . To visit our page click here.
You may also join our facebook group . To join our facebook group click here 


Tally our facebook quiz answer and also get the explanation where you may get confused about your answer and our provided answer. You may also downlaod the question , answer and explanation in  PDF . The link for PDF download has been given at the bottom of the page .

1.      Where is Nashik located?

 A.Maharashtra
 B.Madhya Pradesh

 C.Chhattisgarh
 D.Telangana

Correct Ans:Option A
Explanation:

Nashik is an ancient holy city in Maharashtra, a state in western India. It’s known for its links to the “Ramayana” epic poem. On the Godavari River is Panchavati, a temple complex.

2.      When was the United Nations established?

 A.1945
 B.1952

 C.1961
 D.1973

Correct Ans:Option A

Explanation:

The United Nations is an intergovernmental organization that aims to maintain international peace and security, develop friendly relations among nations, achieve international cooperation, and be a center for harmonizing the actions of nations. It was established on 24 October 1945 at San Francisco, California, United States. It is headquartered at New York, United States.

3.      When is the World Thalassaemia Day observed?

 A.2 May
 B.4 May

 C.6 May
 D.8 May

Correct Ans:Option D
Explanation:

World Thalassaemia Day is observed on 8 May globally. The day aims to create awareness about thalassemia, its prevention, and measures to avoid its transmission among people throughout the world.

4.      Whose assent is required for an ordinance to become a law in a state?

 A.President of India
 B.Prime Minister of India

 C.Governor of the State
 D.Chief Minister of the State

Correct Ans:Option C
Explanation:

An ordinance needs the assent of the Governor of the State to become a law in the state. If the Governor, as the case may be, withholds his assent, the Bill fails to become law.

5.      When is the World Red Cross day observed?

 A.8 May
 B.14 June

 C.25 June
 D.12 July

Correct Ans:Option A
Explanation:

World Red Cross day is observed on 8 May. The day aims to celebrate the principles of the International Red Cross and Red Crescent Movement. On this day, people pay tributes to the Red Cross volunteers for their contribution to helping those in need. The day creates awareness about the need for life protection in some drastic conditions.

6.      United Nations Environment Programme (UNEP) was established on _________.

 A.1965
 B.1972
 C.1976
 D.1982

Correct Ans:Option B
Explanation:

United Nations Environment Programme (UNEP) was established on 5 June 1972. It is headquartered at Nairobi, Kenya. It is responsible to coordinate the UN's environmental activities. It also assists developing countries in implementing environmentally sound policies and practices.

7.      The World Red Cross is observed on the birth anniversary of _________.

 A.Gustave Moynier
 B.Guillaume Henri Dufour

 C.Frédéric Passy
 D.Henry Dunant

Correct Ans:Option D
Explanation:

The World Red Cross is observed on the birth anniversary of Henry Dunant, who was the founder of the International Committee of the Red Cross. Red Cross Society aims to inspire, initiate, and encourage all kinds of humanitarian activities under all times and circumstances.

8.      Where is the headquarters of the United Nations Environment Programme (UNEP) located?

 A.Nairobi
 B.Rome

 C.Moscow
 D.Paris

Correct Ans:Option A
Explanation:

United Nations Environment Programme (UNEP) was established on 5 June 1972. It is headquartered at Nairobi, Kenya. It is responsible to coordinate the UN's environmental activities. It also assists developing countries in implementing environmentally sound policies and practices.

9.      When was Indian Red Cross Society formed?

 A.1909
 B.1920

 C.1925
 D.1934

Correct Ans:Option B
Explanation:

The Indian Red Cross Society (IRCS) is a voluntary humanitarian organization to protect human life and health based in India. It was established in 1920. It is a part of the International Red Cross and Red Crescent Movement, and so shares the Fundamental Principles of the International Red Cross and Red Crescent Movement.

10.    When was the Asian Infrastructure Investment Bank established?

 A.2013
 B.2014
 C.2015
 D.2016

Correct Ans:Option D
Explanation:

Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) was established on 16 January 2016. AIIB is a multilateral development bank that aims to support the building of infrastructure in the Indo-Pacific region. The bank currently has 78 members as well as 24 prospective members from around the world.


To download these in PDF click here


Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

GK practices set 19/05/2020