header ads

gk practice set 10th may 2020

General knowldege practice set with answer& explanation has been provided here for your convenience.  All the questions which were asked through out the day of 10th may 202o has been discussed here . To see which questions we ask everyday for general knowledge practice , kindly like our page . To visit our page click here.
You may also join our facebook group . To join our facebook group click here 




Tally our facebook quiz answer and also get the explanation where you may get confused about your answer and our provided answer. You may also downlaod the question , answer and explanation in  PDF . The link for PDF download has been given at the bottom of the page .

1.  Which is the capital of Iraq?

 A.Baghdad
 B.Islamabad

 C.Kabul
 D.Tehran

Correct Ans:Option A
Explanation:

Baghdad is the capital of Iraq and the second-largest city in the Arab world after Cairo. Located along the Tigris River, the city was founded in the 8th century and became the capital of the Abbasid Caliphate. Within a short time of its inception, Baghdad evolved into a significant cultural, commercial, and intellectual center of the Muslim world.

2.Which country does not share a border with Iraq?

 A.Cyprus
 B.Syria

 C.Jordan
 D.Saudi Arabia


Correct Ans:Option A

Explanation:

Iraq does not share border with Cyprus. Iraq is bordered to the north by Turkey, to the east by Iran, to the west by Syria and Jordan, and to the south by Saudi Arabia and Kuwait.

3. When is the World Bird Day observed?

 A.1 May
 B.9 May

 C.12 May
 D.18 May

Correct Ans:Option B
Explanation:

World Migratory Bird Day (WMBD) is observed on 9 May in the year 2020. The day is globally observed on the second Saturday of May month. The day aims to bring attention to the threats faced by migratory birds, their ecological importance. It also aims to raise awareness about the increasing need for international cooperation to conserve them.

4.When was the Battle of Haldighati fought?

 A.1543
 B.1576

 C.1583
 D.1604

Correct Ans:Option B
Explanation:

Battle of Haldighati was fought on 18 June 1576. It was fought between the forces Maharana Pratap; and the Mughal emperor Akbar's forces which was led by Man Singh I of Amber. The Mughals won the battle but failed to capture Pratap, who escaped

5.Who won the Battle of Haldighati?

 A.Maharana Pratap
 B.Ashoka

 C.Muhammad bin Tughluq
 D.Alauddin Khalji

Correct Ans:Option A

Explanation:

Battle of Haldighati was fought on 18 June 1576. It was fought between the forces Maharana Pratap; and the Mughal emperor Akbar's forces which was led by Man Singh I of Amber. The Mughals won the battle but failed to capture Pratap, who escaped.

6.  World Migratory Bird Day is generally observed on ________ of May month.

 A.first Saturday
 B.first Sunday

 C.second Saturday
 D.second Sunday

Correct Ans:Option A
Explanation:

World Migratory Bird Day (WMBD) is observed on 9 May in the year 2020. The day is globally observed on the second Saturday of May month. The day aims to bring attention to the threats faced by migratory birds, their ecological importance. It also aims to raise awareness about the increasing need for international cooperation to conserve them.

7.When is the Birth Anniversary of Maharana Pratap Singh I?

 A.4 May
 B.6 May

 C.9 May
 D.13 May

Correct Ans:Option C

Explanation:

The Birth Anniversary of Maharana Pratap Singh I is celebrated on 9 May. The Prime Minister Narendra Modi paid tributes to Maharana Pratap on his Jayanti.


8.New Millennium Indian Technology Leadership Initiative (NMITLI) program is an initiative of ________.

 A.DRDO
 B.CSIR

 C.ICMR
 D.SCTIMST

Correct Ans:Option B
Explanation:

The New Millennium Indian Technology Leadership Initiative (NMITLI) program is a flagship program of CSIR. The NMITLI focus is to provide a pipeline of cutting edge Indian innovation for conventional technology financing bodies as against the 'usual safe bets.

9.How many members are there in the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)?

 A.56
 B.78

 C.90
 D.116


Correct Ans:Option B

Explanation:

The Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) is a multilateral development bank that aims to support the building of infrastructure in the Indo-Pacific region. The bank currently has 78 members as well as 24 prospective members from around the world.

10. When was the Red Cross Society formed?

 A.1863
 B.1885

 C.1906
 D.1915

Correct Ans:Option A

Explanation:

Red Cross Society, former International Red Cross and Red Crescent Movement, was established on 9 February 1863 in Geneva, Switzerland. The mission is to encourage and initiate at all times and all forms of humanitarian activities so that human suffering can be minimized and to create a peaceful environment.
 
To download these in  PDF click here


Post a Comment

1 Comments

Featured current affairs

GK practices set 19/05/2020