header ads

Gk Practice set , 11th May , 2020

 General knowldege practice set with answer& explanation has been provided here for your convenience.  All the questions which were asked through out the day of 11th may 2020 has been discussed here . To see which questions we ask everyday for general knowledge practice , kindly like our page . To visit our page click here.
You may also join our facebook group . To join our facebook group click here 




Tally our facebook quiz answer and also get the explanation where you may get confused about your answer and our provided answer. You may also downlaod the question , answer and explanation in  PDF . The link for PDF download has been given at the bottom of the page .

Q1: what is the symbol of Mahavira?

A. Bull
B. Fish
C. Lion
D. Horse

Correct Ans: Option C

Explanation: Each Tirthankar had a different symbol, like Mahavira's lion, Rishavnath's Bull, Aranath's fish etc.

Q2: what is the symbol of Mahabhinishkramane?

A. Horse
B. Wheel
C. Bodhi Tree
D. Bull

Correct Ans:  Opation A

Explanation

Every great event of Buddha's Life on different symbol . like Bith time Lotus,Bull.
Mahabhinishkramane time Horse,Nirvana time BodhibTree.

Q3.Which is the right bank tributary of Godavari?

A. Amravati
B. Barna
C. Arunavati
D. Manjira

Correct Ans: Option D

Explanation

 The major tributaries of the river can be classified as the left bank tributaries which include the Purna, Pranhita, Indravati and Sabari River covering nearly 59.7% of the total catchment area of the basin and the right bank tributaries Pravara, Manjira, Manair together contributing 16.1% of the basin.

Q4: La-Nino is

A. Anti El-Nino
B. Same as La-Nino
C. Warm ocean current
D. All of the above

Correct Ans: Option A

Explanation:    

El Niño is the warm phase of the El Niño–Southern Oscillation and is associated with a band of warm ocean water that develops in the central and east-central equatorial Pacific, including the area off the Pacific coast of South America.

Q5: free and compulsory education for all children is provided until they attain the age of

A. 16 years
B. 18 years
C. 21 years
D. 14 years

Correct Ans: Option D

Explanation: 

 Article 45 in the Constitution of India was set up as an act: The state shall endeavour to provide, within a period of ten years from commencement of this Constitution, for free and compulsory education for all children until they complete the age of fourteen years. 

Q6: In India residential powers are vested with

 A. Union Government
 B. State Government 
 C. Both 'A' and 'B'
 D. Local Government

Correct Ans: Option A 

Explanation:  

Article 248 of the Constitution and Entry 97 of the Union List. The residuary powers of legislation are vested in Parliament.

Q7: who estimates the national income for the first time in India.

A. Mahakanobis
B. Dadabhi Naoroji
C. R.V Rao
D. Jawaharlal Nehru

Correct Ans: Option B

Explanation:  

Dadabhai Naoroji prepared the first estimates of National income in 1876.

Q8: NABARD was Establishedin the

 A. 1984
 B. 1981
 C. 1982
 D. 1986

Correct Ans : Option C

Explanation:  

  NABARD was established on the recommendations of B. Sivaraman Committee, (by Act 61, 1981 of Parliament) on 12 July 1982 to implement the National Bank for Agriculture and Rural Development Act 1981. The Sixth Five Year Plan is the right answer. NABARD was established in the year 1982.

Q9: Headquarter of Punjab national Bank

 A. Chandigarh
 B. Mumbai
 C. New Delhi
 D. Gurugram

 Correct Ans: Option C

 Explanation:  
The Bank was found 1894.


10. Ethiopia's currency is - 
 A. Bhat
 B. Birr
 C. Dong
 D. Peso

Correct Ans : Option B
Explanation:

The currency of Ethiopia is  Birr

To download these in PDF:Click here



Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

GK practices set 19/05/2020